Készítsünk lightbox-ot!
2015. július 28. írta: ZsubiHUN

Készítsünk lightbox-ot!

Apróbb tárgyakról sajnos nem egyszerű jó képeket készíteni. Közel kell hozzájuk hajolni, jól meg kell világítani, de vigyázni, hogy ne legyen hatalmas árnyék a képen. Természetes fény mellett, akár egy fehér papíron már elég jó képet lehet csinálni, de odakint a szabadban fúj a szél, jönnek a felhők, bármikor változhatnak a körülmények. Ezeket a problémákat kiküszöbölendő találták ki a szakember a lightbox-ot. Tehetősebbek fotós szakboltban megvásárolhatnak egy ilyet, de akinek egy páratlan ujjú patásnál jobb a kézügyessége, az megcsinálhatja otthon is, minimális összegből.

Amire szükségünk lesz:

  • kartondoboz, amibe kényelmesen belefér a fotózni kívánt tárgy,
  • sniccer (tapétavágó),
  • olló,
  • cellux és egy vastag ragasztószalag,
  • matt fehér kartonpapír,
  • krepp papír vagy zsírpapír,
  • két darab asztali lámpa.

A kartondoboz három oldalát kivágjuk úgy, hogy meghagyunk egy 3-5 centi vastag részt. Hasznos lehet kimérni, de ha hullámos, abból sem lesz bajunk.A doboz alját a vastag ragasztószalaggal leragasztjuk, a tetejét képző füleket pedig levágjuk. A krepp vagy zsírpapírt a kivágott lyukakra illesztjük és a cellux-szal rögzítjük. Ki is lehet vágni a megfelelő darabot, de a krepp papírt simán körbetekerve a dobozon, ugyanazt az eredményt kapjuk. A celluxot ne sajnáljuk, jól ragasszuk össze a lightbox-unkat. A fehér kartonpapírt méretre vágjuk és a doboz belsejébe, a hátfal felső éléhez rögzítjük. A szélességét javasolt kimérni, különben millimétereket kell majd belőle faragni, hogy gyűrődés nélkül beférjen. Ha rossz helyen meggyűrődne, már mehet is a kukába, sok hasznát nem fogjuk venni.

Miután elégedetten hátradőltünk a papírfecnik és faragványok tömegébe, gyűjtsük őket össze szelektíven, a lightbox-ot tegyük egy olyan helyre, ahol stabilan áll és és a két oldalát világítsuk meg az asztali lámpákkal. Ha fehér fényű lámpatestekkel dolgozunk, azzal megkönnyítjük a dolgunkat, de ma már egy normális kamerával szerelt telefonnál állítható minden, a digitális fényképezőgépeknél szintén így van. Sőt, némi kereséssel találhatunk az igényeinknek megfelelő beállításokat is! A lámpákat a lightbox két oldalához rakva nagyon jó szórt fényt kapunk, ami nem vet árnyékot, így szemből kiváló fotókat tudunk készíteni. Akinek van otthon, az használhat egy harmadikat is, amivel felülről világítja meg a fotóalanyt.

Az alábbi galériában nem lépésenként, de vázlatosan megtekinthető, hogyan kell elképzelni a fentebb leírtakat:

Az egész doboz bekerülési költsége ebben a felállásban 5000 Ft volt. Ebből 4400 Ft volt a két lámpa, mert nekem csak falra fúrhatóm van, az meg nem fog lebegni a doboz mellett a két szép szememért. Az egész összerakása kb. 30 percet vesz az életünkből, de az elkészült képek kárpótolni fognak mindenért:

A bejegyzés trackback címe:

https://mycollection.blog.hu/api/trackback/id/tr327660714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása