Doom - Eternal
2020. március 25. írta: ZsubiHUN

Doom - Eternal

Collector's Edition

Azt a világot éljük, amikor mindent rebootolnak, remake-elnek és ki tudja milyen hülye kifejezéseket aggatnak egy-egy filmre, sorozatra és játékra, amivel általában meggyalázzák az eredetit, a rajongók és úgy általában a világ nem szereti, de a neve hoz annyi bevételt, hogy a stúdiók egy újabb ilyen bűntettet kövessenek el. Szerencsére 2016-ban a Doommal a Bethesda megmutatta, hogy valóban léteznek a kivételek, van igény a jó rebootra! Persze ott volt két évvel korábban az új Wolfenstein, ami szintén nagyon jó lett, de ott volt megállás. A siker hatalmas volt, mindenki imádta, hiszen ilyen minőségben klasszikus FPS nagyon régen nem került a boltokba. Na meg ott volt a zene is, mely számomra az egyetlen olyan játékzene, amit szívesen hallgatok és fel is ismerem. Az anyagi és kritikai siker mellett a játék befejezése is előrevetítette a folytatást, amit először 2019-re lőttek be, aztán átcsúsztatták 2020 márciusára. Viszont kihagyták a hatalmas ziccert, hogy az Eternalt is péntek 13-án dobják piacra!

Ahogy a tökéletes reboot, úgy a tökéletes folytatás is ritka állatfaj, de ahogy a Naughty Dog megcsinálta az Uncharted 2-vel, úgy az id-nek is sikerült az Eternallal. Ami jól működött (tehát mindent), azt megtartották és kiegészítették néhány újdonsággal, amik szintén jól működnek. Bár a dash-elés egy kicsit megdolgoztatja az ujjakat, de amint belejön az ember, szinte a lába sem éri a földet, úgy pusztítja a démonokat! A történettel az előző részben úgy voltam, mint az Assassin's Credekben, tök jó, hogy van, de a játékmenet és a felfedezés jobban érdekel. Szerencsére itt egy jobban összerakott sztorit kapunk, amit szépen lassan adagolnak, sokak szerint ezzel megakasztva a pörgést, de szerintem így pont jó, lehet szusszanni egyet, nem folyik ki a fülünkön az adrenalin. 

Legutóbb egy igazán jó gyűjtői kiadást kaptak a rajongók, nagyon vártam az Eternal ilyen kiadásának tartalmát. Minden jól indult: fémdoboz, DLC, soundtrack, litográfia, lorebook és egy... hordható sisak. Lehetett volna egy újabb szobor (Cyberdemon, khm...), de nem baj, a Halo 3-nál működött a Microsoftnak, mai napig imádják a tulajdonosok, lássuk. Hetvenhányezer forint?! Ekkora nem volt az infláció! Hogy világít is? Az valóban nagyon jó. Azért előrendeltem...
A doboz hatalmas, a Halo 5 és a Battlefield 1 rendelkezik hasonlóan impozáns méretekkel, utóbbi árban is ennyi volt (persze nagyon hamar lezuhant), de ez könnyű. Túlságosan is az, ennyi befektetett pénzért az ember szeretné, ha hazafelé leszakadna a keze! Kinyitva sehol egy Doom Eternal logó, azonnal a kisebb dolgok fogadnak minket. A kazetta (ami inkább csak egy felület soundtrack kódjához) ötletes, megkapjuk mind a két játék zenéjét, az otthoni karanténban főzéshez kifejezetten jó, egész csirkét csak a Rip & Tearre lehet igazán jól szétbontani. A litográfiát fényes, jó minőségű papírra nyomták, de kár volt feltekerni, befért volna rendesen is a dobozba. Ne adj isten egy fém plakettre nyomni! Miután kiszenvedtük a lorebookot a műanyagból egy újabb minőségi gyűjtői tartalmat foghatunk a kezünkben. Kellően vastag, a borítása puha és a lapok nem gagyin ragasztottak, hanem kötöttek. Ritkán látni ilyet, nem féltem egy pillanatig sem a lapozásától, nem jött belőle a jól ismert recsegő hang, amikor attól félsz, hogy menten szét fog hullani. Szép grafikákkal és szöveggel van tele, ami bevezet mindenkit a Doom démonbéllel teletűzdelt világába. A steelbook gyönyörű, az előlapjából készülhetett volna előrendelői fém plakett is, gondolkodás nélkül raknám ki a falra. Sajnos a belsővel már nem törődtek ennyit, a külső minta fekete-fehér verzió látható a lemez és a DLC kód eltávolítása után.
Miután elolvastuk a sisak használati utasítását kezünkbe vehetjük a tényleg nagyon könnyű sisakot. Nem öntött vasból kellett volna megmunkálni, de ennél súlyosabb darabra számítottam. A minőségével nincs probléma, szépen, részletesen kidolgozott, a műanyag jól megmunkált, jó ránézni és kézbe fogni. Alul kapott egy gumiköpenyt, hogy felvételkor ne sérüljön meg a nagy fejünk, van benne pánt is, kényelmes viseletet a mindennapokban. A leírása alapján világít is, az elemeket a sisak száj részének eltávolítása után, egy csavarhúzó segítségével tudjuk beszerelni. De az elem az nem tartozéka! Ennyi pénzért igazán belefért volna a csomagba két AA-s Doom logós elem egy apró szintén logózott csavarhúzóval. Hatalmasat dobott volna az összképen és tudtam volna olyan fotókat is lőni, amin látszanak a fények.

Megéri az árát? Szerintem ez most nem. Ugyan a tartalom jó minőségű, nem tudok rosszat mondani egyik elemére sem, de az ára miatt minden lehetett volna egy kicsit jobb, amiket fentebb is említettem. Vagy jó 20000 forinttal olcsóbb és akkor nem marad a vásárlóban (rajongóban) hiányérzet. Szerencsére a játék lett olyan jó, hogy tompítsa ezeket a dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mycollection.blog.hu/api/trackback/id/tr9615546010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása